Geen categorie

Wat is fyto- en aromatherapie en hoe kunnen ze jouw immuunsysteem helpen ondersteunen?

Kruidengeneeskunde (fytotherapie) is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren.

Kruidengeneeskunde was de eerste geneesmethode van bijna alle volkeren op aarde. Het is een oeroude traditie waarin vaak duizenden jaren aan kennis aan vooraf ging. Die kennis is tot op de dag van vandaag doorgegeven en verrijkt met kennis uit de wetenschap.Er is veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de effectieve werking van geneeskrachtige kruiden bij een scala aan ziekten en aandoeningen. 

Kruiden kunnen op verschillende manieren therapeutisch worden bereid; Als thee of koud aftreksel, olie, tinctuur, capsules, tabletten, zalf, balsem, in bad, als kompres of kruiden omslag. Essentiële oliën kunnen we met een aromadiffuser verstuiven.

Iedere plant heeft een eigen, unieke biochemische samenstelling waardoor we ze kunnen classificeren op basis van structuur en eigenschappen. Deze groepen noemen we inhoudsstoffen en hebben elk een specifieke uitwerking op ons lichaam. Zo werken aromatische bitterstoffen bijvoorbeeld stimulerend op de spijsvertering, hebben flavonoïden onder andere een effect op de bloedsomloop en werken alkaloïden in op ons zenuwstelsel.

Aromatherapie: Essentiële oliën van Ravintsara, Tea Tree, citroen en lemon grass zijn anti viraal, anti bacterieel, schimmeldodend en desinfecterend. Ze ruiken bovendien ook super lekker. Wij verstuiven in huis en op ons werk in de luchthaven steeds Ravintsara en poetsen met warm water met enkele druppels Tea tree en Citroen. 

Kruiden: Echinacea, kattenklauw, knoflook, teunisbloem, gember, curcuma en zwarte peper hebben een antivirale, immuunstimulerende werking, zijn antibacterieel en je kan er heerlijk mee aan de slag in de keuken.

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.